Opdracht: Wie ben ik als ik niet meer…

Opdracht

Wie ben ik als ik niet meer.....

Wie ben jij als je niet meer vanuit je Bekende Ik handelt? 

Wat zijn de dingen die jij doet om maar niet te hoeven voelen wat er werkelijk is, of om maar in de oude (bekende) wereld te blijven?  Voor mij was dat dat ik altijd maar hard aan het werk was en van alles aan het oplossen was. Dat ik veel controle nam als er boosheid was tussen de kinderen en ik zelf ook irritatie en kritiek uitte op mijn kinderen en mijn man als ik me onprettig voelde. Veel mensen om mee heen hebben. Hoppa, Anneloes ging overal heen maar vergat soms zichzelf. Ook tov de kinderen. Ruimte nemen om te sporten vond ik soms al lastig. Vertrouwen en overgeven? Controle loslaten ? Ja daaag, dan kwam mijn overtuiging: als ik niks meer doe, dan stort de hele boel in. Als ik maar doorging, dan zou het goedkomen. Als dit, dan dat.

Gelukkig heb ik deze overtuigingen en gedragingen nu helder en doe ik het (bijna) niet meer. Doordat ik me hier bewust van ben, hoef ik niet steeds meer in dezelfde valkuil te stappen. Ik ken dit verhaal van mijzelf en het heeft natuurlijk zijn oorsprong in mijn jeugd. Net zoals jouw overtuigingen hun oorsprong hebben.

Vraag 1

Wat is het wat jij steeds maar blijft doen om niet te hoeven voelen wat er werkelijk is? Pak er maximaal 3 uit die het meest aanwezig en onhandig zijn voor jouw weg naar 100% goed voelen en voluit leven. Bijvoorbeeld: hard werken, van alles oplossen, snoepen, je afsluiten, lui worden, het niet meer weten, overleven, drinken, alles alleen gaan doen, jezelf inhouden, jezelf negeren, op zoek zijn naar erkenning, afleiding zoeken, geen tijd overhouden voor belangrijke dingen, volhouden, doorzetten, verbloemen etc.

Vraag 2

Stel jezelf de vraag: Wie ben ik als ik bijvoorbeeld niet meer hard werk? Of: Wie ben ik als ik niks meer hoef op te lossen? Uiteraard vul je de maximaal 3 dingen in die voor jou gelden. Wees je de komende dagen heel bewust van deze vragen, plak memobriefjes en zet wekkers om jezelf aan deze vraag te herinneren.

Wat er bij mij gebeurde toen ik heel bewust werd van mijn harde werken en het altijd maar willen oplossen, was dat ik dacht: shit, wie ben ik eigenlijk nog als ik niet meer hard werk? Ik werk al heel lang heel hard om de goedkeuring van mijn vader te krijgen. 

Het is heel confronterend om hiermee aan de slag te gaan, maar doe het 🙂 De vraag: Wie ben ik als ik niet meer dit of dat doe? Print die in je hoofd en blijf hem jezelf stellen net zolang totdat je helemaal bij jouw werkelijke kern komt. Het stellen van de vraag is namelijk al genoeg om energie te shiften. Wat er bij mij gebeurde als ik mijzelf afvroeg: Wie ben ik als ik niet meer hard werk? Dan moest ik opeens heel hard huilen omdat ik mij altijd zo had willen bewijzen. Nog harder huilen omdat ik erachter kwam dat ik zelf besloten had dat ik hard moest werken om mijn vaders liefde te krijgen. Op een gegeven moment werd ik boos toen ik de vraag opnieuw stelde, want ik voelde dat er bijna niks meer van mij overbleef als ik niet meer bezig  zou zijn, want dat was heel mijn bestaan. En hiermee laat je er dus zijn wat er werkelijk is en kan er wat gaan veranderen. Het hoeft er niet meer te zijn. Ik heb niet hard tegen mezelf gezegd: Anneloes, nu stop je met dat belachelijke harde werken. Nee, door de vraag te stellen, gebeurde er wat er nodig was, ik gaf mij over en het hield op te bestaan omdat ik mijn bewustzijn erop verhoogde.

Neem deze vraag mee in je dagelijks leven totdat die overbodig is geworden.

Scroll naar top
Vrijmaker Company draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders