Jouw overleefstructuren zijn als een doolhof - Vrijmaker Company

Jouw overleefstructuren zijn als een doolhof

Ik loop met mijn zoon en dochter een echt doolhof in, zoeen waarbij de paden zijn afgeschermd met hoge groene hagen. Veel paden lopen dood, anderen vormen kronkelend een weg naar het midden, waar een grote houten toren staat. We doen een wedstrijdje wie het eerste bij de toren is. Maar ik heb geen idee waar ik heen moet! Ik raak gefrustreerd, omdat elk pad wat ik volg gewoon doodloopt.

Dan opeens kom ik zo’n jochie tegen van een jaar of 8. Hij kijkt me aan. “Kun je de weg niet vinden?”, roept hij lachend. “Ik loop hier al voor de 10e keer doorheen. Het is echt heel simpel!”. Vervolgens verklapt hij me hoe ik moet lopen, zodat ik kan winnen.

Jouw vervelende gevoelens zoals bv je onrust en onzekerheid en de manier waarop je dit probeert op te lossen is ook zo’n doolhof.

En heel eerlijk? Jouw overlevingsbrein heeft ook geen idee waar hij naar toe moet. Dat komt ook omdat jouw overlevingstructuren (ook wel karakterstructuren/ vermijdings- of controle strategieën genoemd ) ( het is als een mechanismen die een samenhang is van emoties, gedachten en fysieke reacties van het lichaam) net zoals ik in het doolhof, op de verkeerde manier denkt het ongemak te moeten oplossen. Jouw overlevingsstructuur denkt dat hij een probleem heeft omdat hij alleen maar op korte termijn denkt. Hij registreert spanning en begint je meteen te laten praten, harder te laten werken, zorgende gedachten te laten hebben terwijl je dit niet altijd wilt. Maar de kracht van het bewustzijn, jouw waarnemer denkt op lange termijn en kan met alles wat het is en met zijn kracht het overzicht behouden.

Kijk eens anders naar deze situatie. Je hebt een ongemakkelijk gevoel, wat je signaleert als een probleem en wil daar zo snel mogelijk een oplossing voor, vandaag nog. Wat jouw overlevingsstructuur niet doorheeft, is dat zijn probleem al veel langer speelt dan vandaag. Zijn spanning is namelijk niet vandaag ontstaan, het keert elke dag, elke week opnieuw terug. Het pad wat hij volgt is een kort pad wat elke keer weer terugkeert bij hetzelfde punt. Hij loopt in rondjes door zijn doolhof heen.

Jij kunt plaatsnemen op de toren, midden in het doolhof en precies leren zien welke overleefstructuren jouw zo laten doodlopen en welke route jouw bewustzijn met zijn focus moet nemen.

Hoe gaaf is het dan dat je jouw overleefstructuurdelen een richting kan geven? Een kaart waar precies op staat welk overleefstructuur welke stappen moet nemen, overzichtelijk en  simpel ? Dat je verzekerd bent van rust en vertrouwen en leven naar jouw waarden, als je de stappen maar zet, in de juiste volgorde.

Dit is het voordeel van het leren werken met karakterstructuren als werkmethode. Het leert je 6 structuren waarin je ze beter leert herkennen en beschrijft valkuilen en  handvaten hoe je kan ontwikkelen  per deel. Maar het beschrijft en verteld ook wat je kwaliteiten zijn. Het leren kennen van jouw overleefstructuren is een routekaart die je ondersteund krachtiger en met meer rust door jouw gezin en werkende leven te gaan.

Daarmee krijg je ruimte tussen je overlevingsreacties op korte termijn en helpende strategieën voor de lange termijn om je waarden achterna te gaan. Om een liefdevolle tijd te maken en je ware potentie te gaan zien.

Zo ondersteun ik vrouwen om eerst bewust te worden van de overlevingsreacties , om gedragspatronen te gaan herkennen, waarden te ontdekken en te  zien wat er gebeurt. Vervolgens om in het hier en nu een ander patroon te kunnen te kiezen wat meer van pas komt om richting je waarden en behoeftes te leven en daar toegewijde acties  op te ondernemen.

Waar sta je over 10 jaar? Doe je dan nog steeds alles wat je kent of leer je ontdekken wie je werkelijk kunt zijn ? Grote kans dat jouw leven nu hoofdzakelijk uit automatische overlevings gedreven acties bestaat en dat je reageert vanuit deze patronen naar jouw buitenwereld. Je kinderen, je partner, je vrienden, collega’s en de mensen die jij graag ondersteund.

Het werkt ook voor jouw kinderen en man heel goed. Welke overlevingsreacties hebben zij? Wat zijn hun valkuilen en kwaliteiten ? Hoe reageren jullie onderling op elkaar ?

Wat als je nu een test hebt die je snel overzicht geeft in jouw dominante overleefstructuren met advies over jouw ontwikkelmogelijkheden. Dat je de structuren gaat leren kennen  in jezelf en je hiermee meer kan los komen waar ze niet helpend zijn. Iedere stap draagt bij aan een bewustzijnsverhoging en meer inzicht in jezelf en deze test geeft concrete handvatten om meer richting jouw waarden te bewegen en rust en vertrouwen te voelen in het nu. Minder denken, meer actie en focus waar je wel mee vooruit komt

Zicht op je dominante structuren is een win – win situatie, voor jou en je kinderen, partner en mensen die jij wilt ondersteunen. Ben je benieuwd hoe deze methode kan ondersteunen en hoe dit bij kan dragen aan persoonlijke groei ?

Kijk vooral eens naar de overleefstructuren test   Na de test krijg je een uitgebreid verslag waarin je alle informatie kunt lezen.  Na het lezen kun je gratis een 30 min sessie online plannen waarin je alle vragen kunt stellen, de informatie gaat leven voor jouw en je er mee verder kunt !
Lieve groet,
Anneloes van Vrijmaker Company
Scroll naar top
Vrijmaker Company draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders